4/12/2020

ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΊΑ (2005)



Το Χρώμα είναι η γλώσσα του Φωτός...

Είναι άραγε τυχαίο που το χρώμα της χλωροφύλλης, του «αίματος» των φυτών, και του δικού μας είναι συμπληρωματικά;

Η σύγχρονη επιστήμη περιορίζεται στο ότι το χρώμα είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στον οπτικό δέκτη του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή το μάτι, πως το πράσινο της χλωροφύλλης επηρεάζει τις ιδιότητες της... και δεν αναρωτήθηκε ποτέ τι μας λέει το Φως, με την δική του γλώσσα, για το ίδιο μας το αίμα!

Ο άνθρωπος και η φύση... αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλεπιδρούν.

Η χρωματοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, που προέρχεται από τα βάθη της  αρχαιότητας, σύμφωνα με την οποία το χρώμα επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό, επηρεάζοντας το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματός μας. Οι ενδοκρινείς αδένες αντιδρούν στα χρώματα σύμφωνα με το σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος.
Είναι γνωστό πως οι ασθένειες, ψυχικές και σωματικές, προκαλούνται από ανισορροπία του οργανισμού. Η ανισορροπία αυτή θεραπεύεται με τη μαγνητική ακτινοβολία του κατάλληλου χρώματος, με αποτέλεσμα να θεραπεύεται και η ασθένεια.
Καθένα από τα 7 ενεργειακά κέντρα του σώματός μας (τσάκρας) αντιστοιχεί σε ένα από τα 7 βασικά χρώματα. *

Παρόλο που η ιατρική σήμερα δεν αξιοποιεί τις αρχές της χρωματοθεραπείας όσο τους αξίζει, ευτυχώς δεν τις αγνοεί... πλήρως.
Δεν είναι τυχαία η χρησιμοποίηση του πράσινου χρώματος στα χειρουργεία. Το πράσινο είναι εκτός από αιμοστατικό, ηρεμιστικό για το σώμα και το πνεύμα, καρδιοτονωτικό, μικροβιοκτόνο και αναπλάθει τους ιστούς.
Επίσης χρωματιστοί λαμπτήρες συμπληρωματικού χρώματος του κίτρινου χρησιμοποιούνται στις θερμοκοιτίδες που τοποθετούν τα νεογέννητα με ίκτερο (βασική αρχή της χρωματοθεραπείας είναι η θεραπεία «υπερβολικής δόσης» ενός κραδασμού, με το συμπληρωματικό του χρώμα) και οι τοίχοι των ψυχιατρείων βάφονται πλέων κατόπιν μελέτης των προβλημάτων των ασθενών, ώστε να διεγείρουν τους κατατονικούς και να ηρεμούν τους μανιακούς.

Το κάθε χρώμα έχει και διαφορετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ακόμα και τα χρώματα των ρούχων, όπως και τα μουντά χρώματα της πόλης  επηρεάζουν τη διάθεση μας. Αναλυτικότερα:


ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:


Το κόκκινο: το χρώμα του Άρη. Αντιστοιχεί στη νότα Ντο, στο ρουμπίνι και τον σίδηρο.
Είναι διεγερτικό για το σώμα και το πνεύμα. Προκαλεί θερμότητα, συναισθήματα πάθους και ενεργητικότητας.
Αντιδρά στην φυσική ανεπάρκεια, την παράλυση, τους ρευματισμούς, την χαμηλή πίεση, την έλλειψη σιδήρου, το Συμπαθητικό σύστημα στο σύνολο, τα οστά και το δέρμα.
Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή πίεση και μανιακή συμπεριφορά (είναι ικανό να τους κάνει... ταύρους)!
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα πολεμικά εμβατήρια είναι γραμμένα στην κλίμακα του Ντο, τη νότα του κόκκινου.

Το πορτοκαλί:το χρώμα του ήλιου και του χρυσού. Αντιστοιχεί στη νότα Ρε.
Όπως το κόκκινο διεγείρει το σώμα, το πορτοκαλί διεγείρει το συναίσθημα...
Βοηθάει στην παράλυση που προκαλείται από συναισθηματική αντίδραση, αυξάνει την όρεξη, διεγείρει το θυρεοειδή και έχει αντισπασμική επίδραση στους σπασμούς των μυών (κράμπες). Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει το άσθμα, γυναικολογικά προβλήματα και προβλήματα του θυρεοειδούς.
Προστατεύει από τα κακά όνειρα, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται στα σκεπάσματα των μωρών.
Είναι το χρώμα της δημιουργικότητας.

Το κίτρινο: το χρώμα του Ερμή, της σοφίας (εξού και οι ιερείς του Βούδα χρησιμοποιούν  κίτρινα ενδύματα), της φωτεινότητας και της νότας Μι. Πετράδι του είναι το κίτρινο τοπάζι.
Προκαλεί γρήγορη διανοητικότητα γιατί διεγείρει το νευρικό σύστημα. Θεραπεύει καταστάσεις αδράνειας εσωτερικών οργάνων, προβλήματα του αδενικού συστήματος, την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς καθώς και τη δυσκοιλιότητα, την ηπατίτιδα και την κατάθλιψη.
Κι αυτό καλύτερα να αποφεύγεται από νευρικά άτομα καθώς και στα παιδικά δωμάτια, γιατί οι διεγερτικές του ιδιότητες κάνουν τα παιδιά να γκρινιάζουν συχνότερα.

Το πράσινο: το χρώμα του πλανήτη Κρόνου, της νότας Φα, του σμαραγδιού και του μολύβδου.
Προσδίδει σταθερότητα, ηρεμία και υπομονή. Ψυχραίνει το αίμα, εμψυχώνει τα νεύρα και διέπει τον σπλήνα. Έχει καταπραϋντική, ναρκωτική και αντισηπτική ενέργεια.
Θεραπεύει όλες τις ερεθιστικές καταστάσεις του σώματος και του νου, την μανία, διάφορες φλεγμονές, καθώς και την ηλίαση, την αϋπνία και τον στραβισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες ναρκωτικές ουσίες είναι πράσινες...

Το γαλάζιο: της Αφροδίτης, του Σολ (μία σκάλα που αρέσει στους συνθέτες του ρομαντισμού) και του αμέθυστου.
Το χρώμα της Αγάπης, της αφοσίωσης και της αρμονίας. Ευνοεί την καλή συνεργασία και αποθαρρύνει τις συγκρούσεις. Είναι ηρεμιστικό, έχει κι αυτό αντισηπτικές ιδιότητες και (όπως και το πράσινο) δροσίζει το αίμα και θεραπεύει προβλήματα του μυϊκού συστήματος. Βοηθά στην αϋπνία, τη διάρροια, τον κνησμό και τον πονοκέφαλο. Προστατεύει από παθήσεις του λαιμού, (λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα).

Το ινδικό: το χρώμα του Ουρανού και του Λα.
Ενεργεί στα εγκεφαλικά κέντρα, είναι ένα από τα πιο ηρεμιστικά χρώματα. Αντιφλεγμονώδες και αποτοξινωτικό. Βοηθά στις νευρικές διαταραχές, την υπέρταση, την ισχιαλγία, την τενοντίτιδα και την ηπατίτιδα.

Το ιώδες: του Δία, της νότας Σι (η κλίμακα της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πολλές εκκλησιαστικές συνθέσεις), μέταλλο του είναι ο λευκοσίδηρος και πετράδι του ο σάπφειρος.
Διεγείρει την πνευματική φύση του ανθρώπου. Η δόνηση του χρώματος αυτού δίνει αυτοέλεγχο, περιορίζει την οξυθυμία και ελαττώνει την πείνα. Δροσίζει το νεύρο, είναι μαγνητικό και αντισηπτικό.  Θεραπεύει το εγκεφαλονωτιαίο σύστημα, την καρδιά, και τους πνεύμονες.
"Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη κάτω από βιολετί φως που περνά από το βαμμένο τζάμι μιας ήσυχης εκκλησίας". Λεονάρντο ντα Βίντσι.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:


         I.   Λιασμένο νερό.

Το λιασμένο νερό είναι πόσιμο νερό που έχει εκτεθεί στον ήλιο μέσα σε γυάλινο ή κρυστάλλινο δοχείο ενός συγκεκριμένου χρώματος (ανάλογου του προβλήματος που αναζητεί θεραπεία). Μια καλή μέθοδος για να υπολογίσει κανείς την απαιτούμενη ώρα που πρέπει το νερό να μείνει κάτω από τον Ήλιο (κάτι το οποίο εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες), είναι να προσθέσει ένα παγάκι. Όταν το παγάκι λιώσει σημαίνει ότι το νερό έχει φορτιστεί. Κατόπιν το νερό αυτό πίνεται, πάντα γουλιά γουλιά.
Να θυμάστε γενικά πως το ψυχρά χρώματα διατηρούν το νερό για περισσότερες μέρες, σε αντίθεση με τα θερμά.

     II.   Δίαιτα.

Η τροφή δεν είναι παρά χρώμα που έγινε ύλη από τα φυτά και μεταφέρεται μέσω της τροφικής αλυσίδας... είναι το θεμέλιο στο οποίο βασίζονται όλες οι τεχνικές. Απλός πρέπει να διαλέγονται οι τροφές σύμφωνα με το χρώμα τους.

   III.   Δημιουργικότητα.

Η ψυχή, ζει σε χρώμα. «Μαθαίνοντας τους αισθητικούς νόμους της ζωγραφικής, του χρώματος, της αρμονίας, της ισορροπίας και του ρυθμού, το άτομο μαθαίνει να ισορροπεί τον εαυτό του» Στάινερ.
Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για συναισθηματικές διαταραχές, και εφαρμόζεται κυρίως από ψυχολόγους.
Ο καθένας όμως μπορεί να ανακαλύψει λίγο ακόμα από τον εαυτό του, μεταφέροντας τον στο χαρτί, απλώς σαν χρώμα.

                          IV.   Αντίθετα χρώματα (Σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τη διακόσμηση).


Η εναλλακτική, ισόχρονη, έκθεση σε αντίθετα χρώματα, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία οφθαλμολογικών προβλημάτων.
Η εναλλαγή του κόκκινου και του μπλε, βοηθάει στην μυωπία και την πρεσβυωπία.
Ειδικότερα το μπλε συστήνεται στη μυωπία και μόνο του, γιατί έλκει την όραση προς τα έξω, περιορίζει το εγώ και προκαλεί εξωστρέφεια.
Αντίθετα το κόκκινο εφαρμόζεται στην πρεσβυωπία, αφού διευρύνει το εγώ, και εμπνέει την εσωστρέφεια.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το φαινόμενο των παιδιών με διανοητικά προβλήματα, τα οποία μαθαίνουν πολύ γρηγορότερα σε κίτρινες αίθουσες.

                           V.   Εσωτερική διακόσμηση.


Όπου ο ασθενής τοποθετείται σε ένα δωμάτιο που έχει αποκλειστικά το απαιτούμενο, γι’ αυτόν, χρώμα. Συνδυάζεται με την τεχνική της χρωματικής αναπνοής (την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω).

 VI.   Οραματισμός και διαλογισμός.

Ο θεραπευτής οραματίζεται νοητικά τα αισθήματα και τις σκέψεις που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τον ασθενή, και στη συνέχεια το χρώμα στο οποίο αντιστοιχούν. Οι κραδασμοί του θεραπευτή επηρεάζουν τους κραδασμούς του ασθενή, φυσικά και νοητικά, και κατ επέκταση επηρεάζεται η «αύρα» του (το πεδίο της ηλεκτρο-μαγνητικής δύναμης).
Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει και από απόσταση, ακολουθώντας την ίδια αρχή που χρησιμοποιείται στα τηλεκατευθυνόμενα βλήματα, στο ραδιόφωνο, και την τηλεόραση!

Κάποιος που είναι εξοικειωμένος με τις αρχές της χρωματοθεραπείας και του διαλογισμού, θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτή τη θεραπεία και μόνος του.

  VII.   Χρωματική αναπνοή (Αναπνέοντας το χρώμα).


Ο ασθενής κάθεται όπως θέλει, κρατώντας όμως την σπονδυλική του στήλη όρθια. Ξεκινάει παίρνοντας 2 ή 3 βαθιές, ήπιες αναπνοές. Μετά καθώς αναπνέει, βλέπει και αισθάνεται το χρώμα να γεμίζει ολόκληρο το σώμα του. Καθώς συνεχίζει να αναπνέει, φαντάζεται το χρώμα να μπαίνει στο σώμα του, να εκτείνεται προς τα έξω, μέχρι ενάμιση μέτρο τριγύρω, δημιουργώντας νοερά μια χρωματισμένη φούσκα σε σχήμα αυγού, η οποία τον περιβάλλει. Πάντα ξεκινάμε και τελειώνουμε με το άσπρο, ή το χρυσό.
Αυτή η μέθοδος χρειάζεται πείρα στον διαλογισμό, γενικά όμως, εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε το χρώμα με τα μάτια της φαντασίας σας, απλά, προσποιηθείτε ότι υπάρχει.
Μια αδυναμία να φανταστείτε το συγκεκριμένο χρώμα συχνά είναι σημάδι... στην γλώσσα του Φωτός, μιας συγκεκριμένης ανάγκης, που αφορά αυτό το χρώμα.
Μια συναισθηματική αλλαγή σχετικά με το δεδομένο χρώμα (να είναι λιγότερο ελκυστικό ή αντιθέτως να αισθάνεστε μια λαχτάρα γι' αυτό) μπορεί να είναι επίσης μια ένδειξη.


 VIII.   Θεραπεία με ακτινοβολία χρωματιστών λυχνιών

Εδώ εφαρμόζεται η ακτινοβολία του χρώματος απευθείας πάνω στο όργανο ή τσακρας που χρειάζεται.

   IX.   Θεραπεία με πολύτιμους λίθους.

Χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια,  γιατί, έχουν καθαρό χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις και οι ακτίνες είναι συγκεντρωμένες στο λίθο.
Σύμφωνα με τη θεωρία πως οι πλανήτες επηρεάζουν την συμπεριφορά, και αφού οι πολύτιμοι λίθοι έχουν τις ίδιες ακτίνες με τους πλανήτες, έχουν και τις ίδιες ιδιότητες (όχι όμως με την ίδια ένταση).



Το Φως... μας μιλάει...

Χρώμα
Τσάκρα
Ιδιότητα
Ιώδες
7. Κορυφή κεφαλής (αδένας επίφυσης)
Πνευματικότητα
Ινδικό
6. Τρίτο Μάτι (αδένας υπόφυσης)
Ενόραση
Γαλάζιο
5. Λαιμός (θυρεοειδής αδένας)
Θρησκευτική Έμπνευση
Πράσινο
4. Καρδιά
Αρμονία, Συμπάθεια
Κίτρινο
3. Ηλιακό πλέγμα (επινεφρίδια)
Διάνοια
Πορτοκαλί
2. Σπλήνα / γεννητικά όργανα
Ενέργεια
Κόκκινο
1. Βάση της σπονδυλικής στήλης
Ζωή


* Ο Ισαάκ Νεύτων το 1622 ταξινόμησε το φως που περνά από ένα πρίσμα σε εφτά διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, ινδικό (λουλακί) και ιώδες (βιολετί).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ρ.ΜΠ.ΑΜΠΕΡ ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

RENELUCIEN ROUSSEAU Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΝΑΓΙΑ ΣΑΡΑΙ ΤΣΟΚΡΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ


11 Μαρτίου 2005

No comments:

Post a Comment